Passa på!

Samtliga bilder från Historiepoddens facebooksida.

Det är märkliga tider vi lever i, mycket är osäkert och många håller sig hemma. Dansare och kursdeltagare som i vanliga fall ses en eller ett par gånger i veckan kan tänkas bli rastlösa. Jag vill därför komma med det enkla tipset att kanske passa på att göra de där småsakerna som vi annars skjuter upp: byta resårband på fingercymbalerna, sy fast den där hyskan och haken på dräkten som ersatts av säkerhetsnålar eller kanske sy den där cirkelkjolen som du köpt tyg till för en tid sedan.

Allt detta blir såklart mycket trevligare om man har något trevligt att lyssna på under tiden!
Själv är jag ett stort fan av Historiepodden där två historielärare på ett underhållande sätt gör historia lättillgängligt för lyssnaren. Som dansare ägnar vi mycket tid åt det som direkt syns på scen, nämligen teknikträning och dansdräkter, men det är lätt att glömma den kultur och historia som vår dans uppstått i och härstammar från. Jag har därför påtat ihop en lista med avsnitt som berör historia från Egypten, Turkiet, Iran och Irak. Länkarna går till Acast men podden finns givetvis via andra appar.

Trevlig lyssning!

 

EGYPTEN

Avsnitt 59: Akhenaton och Nefertari
Som titeln säger handlar detta om den egyptiske faraon Akhenaton (1351–1334 f.Kr.) och hans gemål Nefertiti (1380–1331 f.Kr.) samt den tid och det samhälle de levde i.

Avsnitt 171: Deullen om Nilen
Under historiens gång har folk alltid tävlat om att vara först med saker och ting, så även att hitta Nilens källa, vilket detta avsnitt handlar om.

Avsnitt 187: Tutankhamon

Om det är något folk i allmänhet känner till om Egyptens historia brukar det kanske vara namnet Tutankhamon. Avsnittet tar kort upp det lilla som är känt om Tutankhamons liv men fokuserar på utgrävningarna under 1920-talet.

 Avsnitt 271: Mumier
Som titeln avslöjar talas det här om mumier, hur mumifieringen gick till samt samtidens religösa synsätt.

 

IRAN

Avsnitt 84: Den driftige Darius
En del av Irans historia som utspelar sig runt 500 f. Kr., om hur en av Irans storkungar kom till makten och fattade betydande beslut för landets framtida struktur.

Avsnitt 163-162: Perserkrigen del 1-3
Del 1: Aten och Sparta
Del 2: Slaget vid Marathon
Del 3: Perserkrigens klimax
I tre faktaspäckade avsnitt avhandlas de Persiska krigen under sent 400-tal f.v.t., vars utgång nog kan sägas ha varit avgörande för Europas och Sydvästasiens fortsatta historia. Om ni har sett filmen ”300” har ni kanske en aning om vad det handlar om, men har då också fått en väldigt skev bild av aktörerna.

Avsnitt 53: Det Sassanidiska persiens födelse
Ett avsnitt som börjar i Iran år 226 e.Kr. då Ardashir I övertar makten och avslutas runt år 650 i och med arabernas invasion och införandet av islam. Vi får även bekanta oss med religionen zoroastrismen och den gamla eldkulten som vi fortfarande ser under det persiska nyårsfirandet samt drottning Zenobia som under 200-talets senare hälft besegrar romerska legioner.

 

 TURKIET

Avsnitt 130: Osmanernas harem
Många har kanske en bild av ett harem som är baserad på västerländska konstnärers målningar som föreställer något som konstnären själv troligtvis aldrig sett. Stämmer verkligen västvärldens bild av ett harem? I avsnittet sägs bland annat att "haremet är en komplex och fascinerande institution som har spelat stor roll i det här enorma och viktiga historiska imperiet [Osmanska riket]". Här diskuteras bland annat hur kvinnor under 1500- och 1600-talen vinner stort inflytande på den politiska arenan.

Avsnitt 160: Göbekli Tepe
Utgrävningarna av Göbekli Tepe i nuvarande Turkiet påbörjades så sent som under 1990-talet. Bland det mest häpnadsväckande med denna 12 000 år gamla plats är att den visar på ett agrarsamhälle under den tid vi tidigare trott bara varit ett jägare- och samlarsamhälle.

 

IRAK

Avsnitt 37: Mesopotamien
Detta är ett av mina personliga favoritavsnitt som jag ofta återkommer till. Det handlar kort och gott om området som idag är en del av Irak. Det talas om sumerer, akkader, religion, myter, skriftspråk och en del om Gilgamesheposet - allt för omkring 4000 år sedan.

 

PERSONER med anknytning till området

Avsnitt 121: Mesopotamiens okrönte drottning
Ett avsnitt om den brittiska arkeologen, författaren och forskningsresanden Gertrude Bell. Som 23-åring, i början av 1900-talet, påbörjade hon en resa som skulle ta henne till olika delar av Mellanöstern. Hon har givit ut böcker i form av reseskildringar och arkeologiska rapporter, har en betydande del i vår historia och deltog tillsammans med Winston Churchill vid fredskonferensen i Kairo 1921.

 

Avnsitt 179: Mata Hari
Historien om den holländska kvinnan som blev känd som Mata Hari. Hon bor under en tid i Indonesien och väl tillbaka i västvärlden uppträder hon med vad som ses som exotiska danser, vilket till viss del – enligt min mening – har format västvärldens syn på orientalisk dans i allmänhet.